همه چيز دان همه چيز دان .

همه چيز دان

آموزش كار با هم دكور يا ترنسفر

 

 

سه‌شنبه 01/9/08، (اخبار رسمي): پتينه اجسام اين روز ها يكي از ترند ترين و پر طرفدار ترين شاخه هاي هنر ميباشد كه بسياري از عزيزان در زمينه آموزش آن فعاليت ميكنند و خيلي از دوستان هم با هنر نمايي هاي خود محصولاتي رو ميسازند از جمله جعبه هاي چوبي يا سيني هاي پذيرايي و يا مجسمه هاي پلي استر و آن را براي فروش ميگذارند.

 
بحث پتينه اجسام و آموزش آن بسيار گسترده هست و سعي ميكنيم بخش هاي مختلف آن را در مقالات آينده در وبسايت با شما عزيزان به اشتراك بگذاريم. همانطور كه احتمالا ديده ايد در نمونه هاي كار شده جعبه ها و يا سيني ها و يا بشقاب هاي سفالي و … عكس هاي زيبا و طرح هاي بسيار قشنگي استفاده شده است. شايد تا امروز براتون سوال بوده كه اين طرح ها چي هستند؟ آيا نقاشي شدند؟ آيا يك پرينتر روي اين سيني ها اين طرح ها رو پياده ميكنه؟ جواب خير هست. جواب اين سوال ترانسفر ها ميباشند كه امروز در مورد يكي از پر استفاده ترين آن ها براتون صحبت خواهيم كرد.
 
بحث امروز ما استفاده از ترنسفر هاي هوم دكور (kolay transfer) در پتينه اجسام ميباشد. ترنسفر هوم دكور و يا kolay transfer نوعي كاغذ ميباشند كه در پتينه چوب و اجسام بسيار پر كاربرد ميباشد. بيشترين استفاده اين نوع ترنسفر ها در سيني هاي چوبي و جعبه هاي چوبي ميباشد.
 
 
البته اين موضوع بدين معني نيست كه شما جاي ديگه هم نميتوانيد اين ترانسفر هاي جذاب رو استفاده كنيد. يكي از سوالات پر تكرار استفاده از اين ترانسفر ها بر روي سيني ها فلزي بود كه آيا قابل استفاده هستند يا خير كه بايد بگم جواب بده هست و در ادامه مقاله به اين موضوع هم ميپردازيم.
 
اين ترنسفر ها در داخل ايران توليد نميشوند به دليل نبود تكنولوژي ها لازم و اكثر آن ها از كشور هاي ديگه و تحت برند هاي خارجي وارد ايران ميشوند.
 
از بهترين برندهايي كه در زمينه  فروش ترنسفر هوم دكور فعاليت دارند ميتوان به برند RICH – CADENSE – ART DECO   اشاره كرد. اين برند ها همه ترك هستند و محصولاتشون از تركيه وارد ايران ميشود. خب برگرديم به بحث اصلي كه استفاده از ترانسفر هاي هوم دكور هستش. اگر نمونه هاي اين ترنسفر ها رو ديده باشيد متوجه ميشويد اغلب اين طرح ها به صورت برعكس چاپ شدند و اين دقيقا به دليل نحوه استفاده از آن ها ميباشد. شما بايد سطح كار مد نظرتون رو آماده كنيد كه اينجا فرض رو بر سيني چوبي ميگيريم.
 
در ابتدا كف سيني چوبي را رنگ آميزي ميكنيد. اين كار رو ترجيحا بايد با رنگ روشن انجام بديد تا ترانسفر هوم دكور به خوبي خودش رو روي كار نشان دهد. البته اين كار لزوما هم نياز نيست و ميتوانيد رنگ زمينه رو با توجه به طرح كاغذتون انتخاب كنيد و هيچ مشكلي هم پيش نخواهد آمد. در مرحله بعدي بايد اطراف بخشي از ترنسفري كه ميخوايد اجرا كنيد رو با قيچي برش بزنيد و آن را در قسمتي كه ميخواهيد طرح منتقل شود به صورت وارونه يعني بطوري كه طرح رو به سيني باشد و پشت طرح رو به شما باشد.
 
سپس با استفاده از يك ابر خيس و يا دستمال مثل تنظيف و يا حتي تامپون را با آب نم دار ميكنيد و به تمام پشت طرح به صورت ضربه اي ميزنيد و اين كار را بين 30 ثانيه تا يك دقيقه انجام ميديد. كم كم ميبينيد كه طرح در حال نمايان شدن و به صورت دقيق تر در حال جابه جا شدن يا ترنسفر شدن ميباشد. بعد از آن كه طرح نمايان شد حال ميتوانيد طلق يا كاغذ رويي كار را كه نم دار كرديد به آرامي از روي كار برداريد. دقت كنيد اين كار بايد به آرامي انجام شود و قبل از آن حتما از ترنسفر شدن طرح اطمينان حاصل كرده باشيد. اگر دقت كرده باشيد در اين بحث از هيچ چسبي نام برده نشد براي چسباندن اين ترنسفر پس توجه كنيد كه شما براي چسباندن و ترنسفر كردن هوم دكور ها به هيچ چسبي در زير كار نياز نداريد و اين ترنسفر ها خود چسب هستند.
 
خب شايد فكر كنيد كه خوب تموم شد ديگه كارمون انجام شد و چقدر هم راحت بود ولي بايد بهتون بگم كه سخت در اشتباهيد … مهم ترين بخش كار باقي مونده. درسته اين ترنسفر نياز به چسب نداشت ولي مثل تمامي ترنسفر ها و دكوپاژ هاي ديگه كاملا نياز به تثبيت دارد.
 
 
اگر شما از تثبيت كننده و يا فيكساتور در انتهاي كار استفاده نكنيد بعد از چند بار شست و شو و تميز كردن و دستمال كشيدن سيني مورد نظرتون طرح شروع به كم رنگ شدن و از بين رفتن ميكند پس خوب به اين قسمت توجه كنيد. تثبيت كننده ها مدل هاي متفاوتي دارند كه قطعا تا قبل از اين مقاله در مورد آن ها تو بخش هاي ديگر سايت مطالعه كرديد.
 
حالا به صورت خلاصه ميخوام بگم كه از چه تثبيت كننده هايي ميتوانيد استفاده كنيد كه بهترين نتيجه رو در بلند مدت بگيريد. اولين و راحت ترين نوع فيكساتور ها وارنيش هاي پايه آب هستند كه طيف هاي متفاوتي دارند از جمله براق،نيمه براق يا نيمه مات، مات،فوق براق، فوق مات و شما ميتوانيد با توجه به سليقه شخصي خودتون يكي از اين نوع هارو تهيه كنيد و استفاده كنيد. البته نكته اي كه در مورد وارنيش ها ميتوان گفت و تا حالا هم فكر ميكنم جايي بهش اشاره نشده است اين هست كه وارنيش هر چي براق تر باشد مقاوت بالاتري در مقابل شست و شو دارد و دير تر چرك و كثيف ميشود. اين نكته در مورد رنگ هاي مات و براق هم صدق ميكند.

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۱۴ آذر ۱۴۰۱ساعت: ۰۱:۲۴:۰۵ توسط:ادمين موضوع:

مراسم اختتاميه جشنواره و نمايشگاه صنايع‌دستي در تهران برگزار شد

 به‌گزارش ميراث‌آريا به‌نقل از روابط‌عمومي اداره‌كل ميراث‌فرهنگي، گردشگري و صنايع‌دستي تهران، پروانه حيدري روز يكشنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۱ با اعلام اين خبر افزود: در اختتاميه اين مراسم با حضور حسين نادري رئيس سازمان بسيج هنرمندان استان‌ از برگزيدگان جشواره قدرداني شد.

معاون صنايع‌دستي استان تهران عنوان كرد: در داوري توليدات عرضه شده در نمايشگاه ۱۴ اثر منتخب شناخته شد تا به دبيرخانه ملي جشنواره اعلام شود.

او در پايان گفت: جشنواره و نمايشگاه هنرهاي صنايع‌دستي با همكاري پايگاه مقاومت بسيج اداره‌كل ميراث‌فرهنگي تهران به مدت ۵ روز در محل موزه فرش برگزار شد.

 

 قاليشويي در سبلان


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۱۳ آذر ۱۴۰۱ساعت: ۱۰:۱۳:۳۰ توسط:ادمين موضوع:

نقشه فرش چگونه طراحي مي‌شود؟

 به گزارش گروه ساير رسانه‌هاي دفاع‌پرس، فرش‌هاي ايراني در كل دنيا زبانزد هستند و دليل مشهور بودن اين فرش ها، زيبايي طرح، جنس تار و پود، شيرازه‌ها و... مي‌باشد. بيشترين دليلي كه فرش‌هاي ايراني به خاطر آن معروف شده اند، طرح و نقش آن‌ها مي‌باشد. طرح و نقش فرش‌ها در زيبايي فرش تاثير بسيار زيادي دارد و مهم‌ترين عامل براي توليد فرش هستند. طرح فرش‌ها توسط افرادي كه هنر و تخصص آن‌ها طراحي نقشه‌ي فرش مي‌باشد انجام مي‌شود. متخصص طراحي نقشه فرش بايد درباره انواع رنگ‌هاي گرم و سرد، هم خواني رنگ ها، تناسب رنگ ها، انواع رنگ‌هاي مكمل، تضاد رنگ‌ها با يك ديگر و ... اطلاعات و تخصص كافي داشته باشد. تا در انتهاي عمليات بافت فرش، طرح فرش نماي بسيار زيبايي داشته باشد.

نحوه طراحي نقشه فرش به چه صورت است
نحوه طراحي فرش توسط افرادي انجام مي‌شود كه در اين رشته تخصص كافي داشته باشد. نحوه‌ي طراحي فرش به دو صورت انجام مي‌شود:
۱- طراحي فرش به صورت دستي
طراحي اوليه طرح فرش ابتدا به صورت دستي بر روي كاغذ‌هاي مخصوص و شطرنجي انجام مي‌شود و سپس طرح را رنگ آميزي مي‌كنند و طرح را به عنوان طرح نهايي معرفي مي‌كنند.
۲- طراحي فرش به صورت كامپيوتري
طراحي فرش به صورت كامپيوتري به اين صورت است كه تمام مراحل طراحي با استفاده از نرم افزار‌هاي مخصوصي انجام مي‌شود و مراحل رنگ آميزي و شماره بندي طرح‌ها و ... همگي توسط كامپيوتر انجام مي‌شود.
هر دو صورت طراحي فرش‌ها به تخصص و تجربه‌ي خاصي نياز است و براي تخصص پيدا كردن در اين موضوع افراد بايد آموزش‌هاي لازم را ببينند تا طراحي فرش‌ها را به بهترين نحو ممكن انجام دهند. طراحي فرش‌ها به صورت دستي مقداري سخت‌تر است و امكان خطا در آن بيشتر از طراحي‌هاي كامپيوتري است. اگر در هنگام طراحي نقشه فرش به صورت كامپيوتري دچار خطايي شويد به راحتي مي‌توان طرح فرش را به حالت اوليه برگرداند، ولي در طراحي‌هاي دستي فرد مجبور مي‌شود كه از اول شروع به طراحي نقشه فرش كند.
رنگ آميزي طرح فرش
رنگ آميزي طرح‌هاي فرش بسيار مهم است به دليل اين كه رنگ‌ها به طرح فرش روح و نما مي‌دهند و باعث چشم نواز شدن طرح فرش مي‌شود. نحوه‌ي رنگ آميزي طرح فرش به صورت زير است.
۱- طرح فرش را بر روي كاغذ‌هاي شطرنجي مي‌كشند، يا اگر طرح فرش به صورت كامپيوتري انجام شده باشد آن را بر روي يك صفحه‌ي شطرنجي منتقل مي‌كنند.
۲- رنگ‌هايي كه براي فرش مد نظر گرفته اند را شماره بندي مي‌كنند و رنگ‌هاي اصلي و رنگ‌هاي فرعي را مشخص مي‌كنند.
يكي از برجسته‌ترين طرح‌هاي تاريخ مربوط به فرش پازريك مي‌باشد كه اولين فرش بافته شده در جهان نيز مي‌باشد.
۳- انتخاب رنگ پس زمينه فرش بسيار مهم است. به طور مثال نمي‌توان از رنگ‌هاي خيلي تيره براي رنگ اصلي يا رنگ پس زمينه استفاده كرد به دليل اين كه رنگ‌هاي فرعي به خوبي نمايان نمي‌شوند.
۴- برخي از فرش‌ها به صورت سفارشي بافته مي‌شوند. در فرش‌هاي سفارشي طرح و رنگ‌هاي به كاررفته براي فرش توسط مشتري انتخاب مي‌شود.
۴- پس از تعيين رنگ‌هاي اصلي و فرعي شروع به رنگ آميزي فرش مي‌كنند و سعي مي‌كنند، هر كدام از رنگ‌ها را در بهترين جاي خود قرار دهند.
۵- براي رنگ آميزي ابتدا گل‌هاي اصلي فرش را رنگ آميزي مي‌كنند سپس سراغ گل‌هاي ديگر مي‌روند.
۶- براي رنگ آميزي فرش از برگه‌هاي شطرنجي استفاده مي‌كنند تا رنگ آميزي فرش به صورت يكسان، قرينه و همسان باشد.
۷- براي رنگ آميزي گل‌ها و طرح‌هاي فرش از رنگ پس زمينه استفاده نمي‌كنند يعني از رنگ پس زمينه فقط براي رنگ آميزي پس زمينه استفاده مي‌شود به دليل اين كه اگر از رنگ پس زمينه براي گل‌هاي داخلي و خارجي استفاده شود باعث خطاي ديد مي‌شود.
۸- براي رنگ آميزي نقشه‌هاي مدرن و كلاسيك از رنگ‌هاي خنثي و ساده استفاده مي‌كنند تا رنگ اصلي فرش با دكوراسيون و چيدمان منزل تناسب داشته باشد.
جهت شستشوي انواع فرش از قاليشويي  معتبر در نبرد خدمات بگيريد.
آيا طراحي نقشه فرش اهميت دارد
طراحي نقشه فرش تاثير مستقيمي بر روي ارزش و زيبايي فرش دارد. طراحي نقشه‌هاي شلوغ و درهم به وقت زيادي نياز دارد و نمي‌توان به صورت عجله‌اي نقشه‌هاي شلوغ را طراحي كرد بنابراين براي طراحي اين نوع نقشه‌ها بايد صبر و حوصله و زمان كافي را داشته باشيد. به دليل اين كه:
۱- فرش‌هايي كه طرح آن شلوغ است نمي‌توان از گل‌هاي تكراري زياد استفاده كرد و به طراحي گل‌هاي جديدي نياز است.
۲- طراحي فرش‌هاي شلوغ بايد به صورت قرينه انجام شود. قرينه بودن طرح به اين معني است كه اگر فرش را به دو قسمت افقي و عمودي تقسيم كنيد.
 همچنين طراحي نقشه‌هاي خلوت نيز به حوصله‌ي زيادي نياز دارد به دليل اين كه:
۱- فرش‌هايي كه طرح‌هاي آن خلوت است توجه و تمركز زيادي بر روي گل‌ها و طرح‌هاي مي‌شود بنابرين بايد دقت و تمركز زيادي را براي طراحي اين نوع فرش‌ها قرار داد.
۲- طراحي نقشه‌هاي خلوت به رنگ آميزي خاص تري نياز دارند و براي انتخاب رنگ پس زمينه آن‌ها دقت زيادي مي‌شود.
طرح نقشه فرش بسيار مهم است و براي هر نوع فرشي طرح‌هاي جداگانه‌اي در نظر گرفته مي‌شود به طور مثال برخي از طرح‌ها مانند طرح ايليايي بر روي فرش دستباف نماي بهتري دارد، ولي مي‌توان از همه طرح‌ها براي انواع فرش‌ها استفاده كرد.
طراحي انواع نقشه‌هاي فرش
طراحي فرش‌هاي ايراني انواع مختلفي دارند و هر كدام از طرح‌ها طرفداران خاص خود را دارند. طراحي انواع نقشه‌ها توسط افراد متخصص انجام مي‌شود و پس از پايان طراحي، طرح را از همه لحاظ كاملا بررسي كرده و سپس اقدام به بافت آن مي‌كنند.
انواع طرح‌هاي ايليايي، جنگل، گل‌هاي وحشي، حيوانات، نقوش هندسي، گل‌هاي بهاري، ريز ماهي، لچك، شاه عباسي، شكار گاه، اسليمي، ساده و... توسط افراد نقشه كش فرش، طراحي مي‌شوند. نوع طرح فرش تاثير خيلي زيادي بر منزل و نماي فرش دارد. فرش‌هايي كه طرح و نقش آن‌ها ساده، گل‌هاي بهاري، لچك ترنج و... هستند فضاي آرام و دلنشيني را به وجود مي‌آوردند. نقش‌هاي شكار گاه، حيوانات، طرح‌هاي ايليايي و روستايي و... بيشتر براي فرش‌هاي دستبافت انتخاب مي‌شود تا حالت روستايي بگيرد و باعث گرم فضاي منزل مي‌شوند.
طراحي انواع نقشه‌هاي مدرن مانند طرح‌هاي خشتي، بته جقه، طرح‌هاي آجري، مينايي و... براي دكوراسيون‌هاي مدرن و كلاسيك طرفداران زيادي دارد.


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۱۲ آذر ۱۴۰۱ساعت: ۱۰:۲۵:۱۳ توسط:ادمين موضوع:

هواي تهراني‌ سرد مي شود

 

 

به گزارش سلام نو به نقل از مهر، يزدي مهر افزود: طبق گزارش سازمان هواشناسي استان تهران براي فردا پنجشنبه دهم آذر ارتفاعات و مناطق شمال غرب استان بارش باران پيش بيني شده است.

وي گفت: براي روز جمعه ۱۱ آذر ماه نيز در ارتفاعات و شنبه ۱۲ آذر در نيمه شمالي، يكشنبه ۱۳ آذر در سطح استان بارش باران، رخداد پديده مه، گاهي رعدوبرق، وزش باد شديد موقتي، در ارتفاعات بارش برف و روند كاهش دما بويژه در مناطق شمالي استان را خواهيم داشت.

مديركل مديريت بحران استان تهران خطاب به مسئولان و بهره برداران بخش كشاورزي و مردم عنوان داشت: ضمن اطلاع رساني گسترده به همشهريان و جامعه هدف تحت تأثير از جمله مسافران، كشاورزان، دامداران، عشاير، گلخانه داران، مرغداران و ساير بهره برداران و آماده باش كامل نيروهاي امدادي و عملياتي استان ضروري است كه تدابير لازم در سطح مناطق تحت تأثير انديشيده شود.

يزدي مهر بيان داشت: به همه مردم عزيز كه قصد سفر و تردد در مسيرها و محورهاي كوهستاني را دارند توصيه مي‌شود حتماً تجهيزات زمستاني به همراه داشته باشند تا خدايي ناكرده در صورت بروز حادثه مجهز باشند.

توي هواي سرد نميتوني فرش بشوري ؟ قاليشويي در نبرد با بهترين قيمت


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۹ آذر ۱۴۰۱ساعت: ۰۷:۳۹:۱۹ توسط:ادمين موضوع:

پاييز و برگ ريزان گل و بوته هاي فرش دستباف

 به گزارش صاحب نيوز، هنر ايراني با آثار معماري كهن و صنايع دستي بي نظير در جهان حكايت از ذوق سرشار اين مردم دارد و در اين ميان فرش دستبافت ايران، هنري با تنوع در سبك هاي آن در دنيا شناخته شده است و در اين بين فرش بافت خطه كوير نايين، گل كاري بيابان هاي خشك را در ذهن خود با سرپنجه هاي پر مهرش گره در گره مي بافند و دامني از گل بوته پهن مي كند.

سال ها پيش صداي دفتين، كوبيدن قالي صداي توليد بود كه در هر خانه با صداي اميد در هم آميخته مي شد و باري از اقتصاد خانواده بر مي داشت؛ امروز اما چي بي رحمانه آن همه ظرافت مورد بي مهري قرار گرفته است و مسولان دست اندر كار دست روي دست گذاشته اند، تا به اجبار شاهد كنار گذاشتن و كمرنگ تر شدن آن هنر باشيم.

در اين رابطه صاحب نيوز با حضور فاطمه اميني سرپرست كارگاه قالي و بافنده، خانم طيبه رفيعي بافنده خانگي و خانم فاطمه توكلي بافنده خانگي ميز گردي برگذار كرده است كه در ادامه مي خوانيد:

بيشتر بخوانيد : قاليشويي در پيروزي

* نحوه آشنايي با اين هنر و حرفه چگونه بوده است؟

اميني: ما دار قالي در خانه داشتيم واز نوجواني و با اين هنر آشنا شده ام وحدود ۳۰ سال است در اين زمينه فعاليت دارم.

توكلي: من در سن خيلي كم، اين كار و هنر را فرا گرفتم از خانم همسايه كه خود از بهترين قالي بافان آن روز بود و از همان دوره همواره در خانه دار قالي داشتم و به ياد دارم وقتي استاد كار براي زدن دار قالي به خانه ما آمده بود با ديدن من ترديد داشت كه در اين سن كم مي توانم كار درست انجام دهم كه با ذوق و شوق و پشت كاري كه داشتم كارم مورد تاييد استاد قرار گرفت در كنار خانه داري و تربيت فرزندان به اين كار مشغول هستم و اين كار از نظر اقتصادي نقش زيادي در گذشته در زندگي من ايفا كرده است.

رفيعي: در اغلب خانه ها دار قالي، مونس و همدمي بود كه تار پودش با تار پود، رنج و شادي اهل خانه گره مي خورد و نقش ها و گل بوته هايش با خنده ها و شيطنت هاي كودكان شكل مي گرفت من از كودكي و قبل از 6 سالگي شروع به بافت قالي كردم، نحوه آشنايي من با اين هنر بواسطه آموزش من توسط همسايه ديوار به ديوار مادرم بود كه به جهت پر كردن اوقات فراغت به منزل وي رفته، قالي بافي را آموختم و مدتي پس از آموزش، در سن 7 سالگي به صورت كارمزدي براي وي كار مي كردم.

*ابزار كار در اين حرفه چيست؟

اميني: لوازم مورد نياز شامل كرك و پشم، نخ، و ابريشم و قيچي و دف، دار در ابعاد مختلف است و اين ابزار براي همه دارها جز نياز هاي اوليه است و داشتن يك محل و مكان با روشنايي و تهويه مناسب براي كارگاه امر ضروري است.

رفيعي: ابزار كارم شامل يك دار قالي چوبي قديمي، قلاب بافت، سيخ پودكشي، قيچي و شانه يا دفه فرش است تا چند سال پيش كه مادرم در قيد حيات بود با همديگر قالي مي بافتيم اما اكنون تنها مي بافم.

توكلي: وسايل اوليه مشترك است البته كيفيت ها مختلف است دار قالي من جز يكي از وسايل زندگي ماست و در همان محلي كه زندگي مي كنيم كنار اتاق با اين هنر خو گرفته ايم.

*ميزان استقبال از اين هنر چگونه است؟

فاطمه اميني: سالهاست در كارگاه نسبتا كوچك خود مشغول فعاليت هستم اغلب بافنده ها خانم هاي ميانسال هستند كه به صورت پاره وقت در كارگاه فعاليت دارند و كمتر زنان و دختران جوان از آن استقبال مي كنند، اين دسته از خانم ها در كنار هم براي سرگرمي و كسب درآمد به بافتن قالي مي پردازند حتي بافنده ۶۰ ساله هم براي امرار معاش خود جزء يكي از بافنده هاي كارگاه است.

فاطمه توكلي: در گذشته در بيشتر خانه ها يك دار قالي برپا بود و چون اغلب زنان در كنار امور خانداري و تربيت فرزندان اين كار را انجام مي دادند و براي بافت يك قالي محدوديت زماني هم نداشتند فشار چنداني به بافنده وارد نمي شد و در نهايت از در آمدي برخوردار بودند و حتي نوجوانان هم در كنار تحصيل مشاركت داشتند كه اين امر تقريبا رو به فراموشي رفته و با مشكلاتي نظير مستجر بودن خانواده و كوچك بودن خانه و يا اينكه سر و صداي ناشي از قالي بافي با دارهاي بزرگ ممكن است خوشايند همسايه نباشد و مشكلاتي است كه بعضي از بافنده هاي خانگي از اين كار صرف نظر مي كنند، در اين شرايط بافت تابلو فرش گزينه اي خوبي است كه علاقه مندان به اين هنر جايگزين كنند.

*درآمد و هزينه هاي آن چگونه است؟

اميني: هزينه زيادي براي يك دار قالي نياز است مواد اوليه قيمتي سر سام آور دارد و از طرفي قيمت فروش آن جواب گوي هزينه هاي آن نيست. كه در نهايت با توجه به تحريم ها و عدم صادرات سود چنداني نصيب بافنده نمي شود و اغلب بافندگان از اين كار منصرف شده اند و تعدادي هم از وسايل بي كيفيت استفاده مي كنند، قيمت ابريشم مرغوب با تقلبي تا سه برابر تفاوت قيمت دارد نخ و پشم مرغوب هم كه قيمت بالايي دارد كه بعضي بافندگان از ابريشم نا مرغوب و تقلبي و از نخ هاي باكيفيت پايين براي به صرفه بودن استفاده مي كنند و اين بزرگترين صدمه اي بود كه به فرش نايين وارد شد و مي شود.

توكلي: با اينكه هزينه اوليه زياد است و سود حاصل براي سرمايه گزاران در شرايط فعلي به صرفه نيست اما براي هنر و كار در منزل خوب است كه با نگاه هنري و سرگرمي ودر نهايت از سودي هم برخوردار مي شويم.

رفيعي: از آنجايي كه علاوه بر قالي بافي، مي بايست به امور منزل رسيدگي كرده و براي فرزندانم نيز مادري كنم آنگونه كه بايد و شايد از قالي بافي درآمد كسب نمي كنم.

هرگاه قالي تكميل شد به يكي از قالي فروشان كه چند سالي است با او كار مي كنم، فروخته و اينگونه كمك خرج خانه مي شوم قبلا كه مادرم بود بهتر و سريع تر قالي را تكميل مي كرديم.

*حمايت و نظارت بر كار بافندگان فرش دستبافت چگونه است؟
توكلي: توسعه صادرات در زمينه فرش دستبافت و تابلو فرش مي تواند اشتغال زايي در چند مورد، پرداختگر، چله كشي، قاب ساز و.. داشته باشد و شايسته است؛ مسئولان در اين امر تلاش كنند تا صادرات به وضع مطلوبي برسد؛ بيمه قالي بافان نيز يكي ديگر از حمايت هاست كه مي تواند با كم و كيف بهتر انجام شود.

اميني: هيچ نظارتي هم از جايي براي جلو گيري از بافت فرش با كيفيت پايين وجود ندارد و آوازه چهره جهاني فرش نايين با اين ناجوانمردي ها به مخاطره افتاده است و همچنين در جريان تحريم هاي بيشتري كه بوجود آمد وصادرات فرش را به ركود كشاند رونق اين كسب وكار هم تا حدود زيادي از اين بابت آسيب ديد و بازار داخلي هم به شرايط اقتصادي كه مردم دارنداستقبال چنداني ندارد

در مورد كار با كيفيت، چون انجام كار مرغوب و با كيفيت زمانبر و هزينه بيشتر مي برد و در نهايت هم بيشتر خريداران در بافت باكفيت از بافت باكيفيت پايين دقت نميكنند و قيمت يكساني پرداخت مي كنند، اين امر موجب بافت گره هاي باكيفت پايين شده است كه نامرغوبي فرش را در پي دارد.

احداث كارگاه هاي قالي بافي كوچك در محله هاي شهر اين ويژگي را دارد كه مسئله رفت و آمد آسان تر است نسبت به اينكه كارگاهي بزرگ فقط در يك منطقه شهر احداث شود چون اغلب زنان خانه دار شركت كنندگان در اين كار هستند و صرفه جويي در وقت بيشتر احساس مي شود و نزديك بودن به خانه برايشان خيلي مهم است.

چند سال گذشته طرح بيمه زنان قالي باف خانگي اجرا شد و كساني كه در خانه مشغول كار بودند با پرداخت مبلغي خود را بيمه كردند كه بعضي افراد به دليل ديركرد در پرداخت بيمه آن ها قطع شد و دوباره نتوانستند بيمه خود را ادامه دهند كه من هم يكي از همين افراد است و هر سال از طرف مسئولان مربوطه قول اجراي دوباره بيمه براي اين افراد داده مي شود اما تا به حال كاري صورت نگرفته است،

براي وام قالي بافي درخواست دادم و با دوندگي هاي زياد وام دريافت كردم اينگونه حمايت ها به نفع بافنده و هنر فرش دستباف است.

رفيعي: چند سال پيش طرح حمايت از مشاغ خانگي و بحث بيمه مطرح شد و تعدادي از بافندگان فرش تحت پوشش بيمه قرار گرفتند،طرح خوبي بود به خصوص براي زنان خانه دار كه در خانه مشغول بافت قالي هستند اما اين طرح ديگر افراد جديد را زير پوشش بيمه قرار نمي دهد حمايتي كه در اين حوزه براي من انجام گرفته، بيمه قالي بافي بود و هنوز آن را پرداخت مي كنيم ولي در اين زمينه كمي سخت مي گيرند و بابت ديركرد در پرداخت بيمه هميشه استرس داريم چرا كه سريعاً براي قطع كردنش اقدام مي كنند

به نظرم شرايط بيمه براي قالي بافي بسيار سخت گيرانه است، بيمه تعدادي از قالي بافان را به دلايلي كه منطقي نبود قطع كردندبيمه من نيز مدتي قطع شد كه با تلاش زياد توانستم دوباره بيمه شوم و هميشه بابت ديرشدن در پرداخت بيمه استرس دارم كه نكند دوباره قطع شود.

علاوه بر بيمه، براي وام قالي بافي ثبت نام كردم و پس از دوندگي هاي بسيار زياد و صرف وقت فراوان، توانستم ١۵ ميليون تومان وام چهار درصد دريافت كنم.

*خريداران و مصرف كنندگان فرش چه كساني هستند؟

توكلي: فرش دستبافت روزگاري نه چندان دور يكي از منبع درآمد خانواده ها در منطقه نايين و شهرها و روستاهاي اطراف بود و خانواده هاي زيادي از اين طريق امرار معاش مي كردند چون عمده فرش دستبافت با كيفيت خوب، در جهان هم طرفداران زيادي داشت استفاده از رنگ هاي طبيعي با جلا و درخشش خود و پشم و كرك و ابريشم يك هنر ويژه اي بود كه صادرات خوبي داشت و براي خريداران داخلي هم يك كالاي با صرفه اقتصادي به جهت دوام وكيفيت و زيبايي محسوب مي شد و من بابت فروش فرشي كه مي بافتم سود خوبي بدست مي آوردم اما در شرايط كنوني صرفه اقتصادي چنداني ندارد.

اميني: توليدات فرش در كارگاه اين خصوصيت را دارد كه به صورت جفت، جفت فرش بافته مي شود و از طرفي هم استاد كار نظارت بيشتري بر روند كار دارد اما خريداران چنداني بواسطه تحريم وكاهش صادرات وجود ندارد مردم هم كه با اين اوضع اقتصادي توان خريد ندارند

در مواردي مشتري فرش، نقشه مورد نظر و ابعاد فرش را سفارش مي دهد كه در اينگونه موارد وسايل مورد نياز را تهيه و دستمزد بافت را مرحله به مرحله پرداخت مي كند و بافنده فقط دستمزد دريافت مي كند و با اتمام فرش كه در آن معمولا بايد با حداقل زمان ممكن فرش را تحويل دهند، سودي ندارد اما هنگامي كه خود بافنده سرمايه گذار است بعد از اتمام كار بسته به ابعاد و نوع نقشه بايد مشتري مناسب پيدا كند كه با توجه به موقعيت بازار سود متفاوتي كسب مي كند كه بهتر است در انتخاب نوع نقشه و طرح و رنگ زمينه فرش دقت كند كه بازار آن روز كدام طرح را بهتر مي پسندد و سود بيشتري داشته باشد.

رفيعي: من فرشم را بيشتر واسطه ها خريداري مي كنند و كمتر پيش مي آيد كهمصرف كننده از من خريد داشته باشد.

 

 


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۸ آذر ۱۴۰۱ساعت: ۰۶:۰۱:۳۳ توسط:ادمين موضوع:

پاييز و برگ ريزان گل و بوته هاي فرش دستباف

 به گزارش صاحب نيوز، هنر ايراني با آثار معماري كهن و صنايع دستي بي نظير در جهان حكايت از ذوق سرشار اين مردم دارد و در اين ميان فرش دستبافت ايران، هنري با تنوع در سبك هاي آن در دنيا شناخته شده است و در اين بين فرش بافت خطه كوير نايين، گل كاري بيابان هاي خشك را در ذهن خود با سرپنجه هاي پر مهرش گره در گره مي بافند و دامني از گل بوته پهن مي كند.

سال ها پيش صداي دفتين، كوبيدن قالي صداي توليد بود كه در هر خانه با صداي اميد در هم آميخته مي شد و باري از اقتصاد خانواده بر مي داشت؛ امروز اما چي بي رحمانه آن همه ظرافت مورد بي مهري قرار گرفته است و مسولان دست اندر كار دست روي دست گذاشته اند، تا به اجبار شاهد كنار گذاشتن و كمرنگ تر شدن آن هنر باشيم.

در اين رابطه صاحب نيوز با حضور فاطمه اميني سرپرست كارگاه قالي و بافنده، خانم طيبه رفيعي بافنده خانگي و خانم فاطمه توكلي بافنده خانگي ميز گردي برگذار كرده است كه در ادامه مي خوانيد:

بيشتر بخوانيد : قاليشويي در قنات كوثر

* نحوه آشنايي با اين هنر و حرفه چگونه بوده است؟

اميني: ما دار قالي در خانه داشتيم واز نوجواني و با اين هنر آشنا شده ام وحدود ۳۰ سال است در اين زمينه فعاليت دارم.

توكلي: من در سن خيلي كم، اين كار و هنر را فرا گرفتم از خانم همسايه كه خود از بهترين قالي بافان آن روز بود و از همان دوره همواره در خانه دار قالي داشتم و به ياد دارم وقتي استاد كار براي زدن دار قالي به خانه ما آمده بود با ديدن من ترديد داشت كه در اين سن كم مي توانم كار درست انجام دهم كه با ذوق و شوق و پشت كاري كه داشتم كارم مورد تاييد استاد قرار گرفت در كنار خانه داري و تربيت فرزندان به اين كار مشغول هستم و اين كار از نظر اقتصادي نقش زيادي در گذشته در زندگي من ايفا كرده است.

رفيعي: در اغلب خانه ها دار قالي، مونس و همدمي بود كه تار پودش با تار پود، رنج و شادي اهل خانه گره مي خورد و نقش ها و گل بوته هايش با خنده ها و شيطنت هاي كودكان شكل مي گرفت من از كودكي و قبل از 6 سالگي شروع به بافت قالي كردم، نحوه آشنايي من با اين هنر بواسطه آموزش من توسط همسايه ديوار به ديوار مادرم بود كه به جهت پر كردن اوقات فراغت به منزل وي رفته، قالي بافي را آموختم و مدتي پس از آموزش، در سن 7 سالگي به صورت كارمزدي براي وي كار مي كردم.

*ابزار كار در اين حرفه چيست؟

اميني: لوازم مورد نياز شامل كرك و پشم، نخ، و ابريشم و قيچي و دف، دار در ابعاد مختلف است و اين ابزار براي همه دارها جز نياز هاي اوليه است و داشتن يك محل و مكان با روشنايي و تهويه مناسب براي كارگاه امر ضروري است.

رفيعي: ابزار كارم شامل يك دار قالي چوبي قديمي، قلاب بافت، سيخ پودكشي، قيچي و شانه يا دفه فرش است تا چند سال پيش كه مادرم در قيد حيات بود با همديگر قالي مي بافتيم اما اكنون تنها مي بافم.

توكلي: وسايل اوليه مشترك است البته كيفيت ها مختلف است دار قالي من جز يكي از وسايل زندگي ماست و در همان محلي كه زندگي مي كنيم كنار اتاق با اين هنر خو گرفته ايم.

*ميزان استقبال از اين هنر چگونه است؟

فاطمه اميني: سالهاست در كارگاه نسبتا كوچك خود مشغول فعاليت هستم اغلب بافنده ها خانم هاي ميانسال هستند كه به صورت پاره وقت در كارگاه فعاليت دارند و كمتر زنان و دختران جوان از آن استقبال مي كنند، اين دسته از خانم ها در كنار هم براي سرگرمي و كسب درآمد به بافتن قالي مي پردازند حتي بافنده ۶۰ ساله هم براي امرار معاش خود جزء يكي از بافنده هاي كارگاه است.

فاطمه توكلي: در گذشته در بيشتر خانه ها يك دار قالي برپا بود و چون اغلب زنان در كنار امور خانداري و تربيت فرزندان اين كار را انجام مي دادند و براي بافت يك قالي محدوديت زماني هم نداشتند فشار چنداني به بافنده وارد نمي شد و در نهايت از در آمدي برخوردار بودند و حتي نوجوانان هم در كنار تحصيل مشاركت داشتند كه اين امر تقريبا رو به فراموشي رفته و با مشكلاتي نظير مستجر بودن خانواده و كوچك بودن خانه و يا اينكه سر و صداي ناشي از قالي بافي با دارهاي بزرگ ممكن است خوشايند همسايه نباشد و مشكلاتي است كه بعضي از بافنده هاي خانگي از اين كار صرف نظر مي كنند، در اين شرايط بافت تابلو فرش گزينه اي خوبي است كه علاقه مندان به اين هنر جايگزين كنند.

*درآمد و هزينه هاي آن چگونه است؟

اميني: هزينه زيادي براي يك دار قالي نياز است مواد اوليه قيمتي سر سام آور دارد و از طرفي قيمت فروش آن جواب گوي هزينه هاي آن نيست. كه در نهايت با توجه به تحريم ها و عدم صادرات سود چنداني نصيب بافنده نمي شود و اغلب بافندگان از اين كار منصرف شده اند و تعدادي هم از وسايل بي كيفيت استفاده مي كنند، قيمت ابريشم مرغوب با تقلبي تا سه برابر تفاوت قيمت دارد نخ و پشم مرغوب هم كه قيمت بالايي دارد كه بعضي بافندگان از ابريشم نا مرغوب و تقلبي و از نخ هاي باكيفيت پايين براي به صرفه بودن استفاده مي كنند و اين بزرگترين صدمه اي بود كه به فرش نايين وارد شد و مي شود.

توكلي: با اينكه هزينه اوليه زياد است و سود حاصل براي سرمايه گزاران در شرايط فعلي به صرفه نيست اما براي هنر و كار در منزل خوب است كه با نگاه هنري و سرگرمي ودر نهايت از سودي هم برخوردار مي شويم.

رفيعي: از آنجايي كه علاوه بر قالي بافي، مي بايست به امور منزل رسيدگي كرده و براي فرزندانم نيز مادري كنم آنگونه كه بايد و شايد از قالي بافي درآمد كسب نمي كنم.

هرگاه قالي تكميل شد به يكي از قالي فروشان كه چند سالي است با او كار مي كنم، فروخته و اينگونه كمك خرج خانه مي شوم قبلا كه مادرم بود بهتر و سريع تر قالي را تكميل مي كرديم.

*حمايت و نظارت بر كار بافندگان فرش دستبافت چگونه است؟
توكلي: توسعه صادرات در زمينه فرش دستبافت و تابلو فرش مي تواند اشتغال زايي در چند مورد، پرداختگر، چله كشي، قاب ساز و.. داشته باشد و شايسته است؛ مسئولان در اين امر تلاش كنند تا صادرات به وضع مطلوبي برسد؛ بيمه قالي بافان نيز يكي ديگر از حمايت هاست كه مي تواند با كم و كيف بهتر انجام شود.

اميني: هيچ نظارتي هم از جايي براي جلو گيري از بافت فرش با كيفيت پايين وجود ندارد و آوازه چهره جهاني فرش نايين با اين ناجوانمردي ها به مخاطره افتاده است و همچنين در جريان تحريم هاي بيشتري كه بوجود آمد وصادرات فرش را به ركود كشاند رونق اين كسب وكار هم تا حدود زيادي از اين بابت آسيب ديد و بازار داخلي هم به شرايط اقتصادي كه مردم دارنداستقبال چنداني ندارد

در مورد كار با كيفيت، چون انجام كار مرغوب و با كيفيت زمانبر و هزينه بيشتر مي برد و در نهايت هم بيشتر خريداران در بافت باكفيت از بافت باكيفيت پايين دقت نميكنند و قيمت يكساني پرداخت مي كنند، اين امر موجب بافت گره هاي باكيفت پايين شده است كه نامرغوبي فرش را در پي دارد.

احداث كارگاه هاي قالي بافي كوچك در محله هاي شهر اين ويژگي را دارد كه مسئله رفت و آمد آسان تر است نسبت به اينكه كارگاهي بزرگ فقط در يك منطقه شهر احداث شود چون اغلب زنان خانه دار شركت كنندگان در اين كار هستند و صرفه جويي در وقت بيشتر احساس مي شود و نزديك بودن به خانه برايشان خيلي مهم است.

چند سال گذشته طرح بيمه زنان قالي باف خانگي اجرا شد و كساني كه در خانه مشغول كار بودند با پرداخت مبلغي خود را بيمه كردند كه بعضي افراد به دليل ديركرد در پرداخت بيمه آن ها قطع شد و دوباره نتوانستند بيمه خود را ادامه دهند كه من هم يكي از همين افراد است و هر سال از طرف مسئولان مربوطه قول اجراي دوباره بيمه براي اين افراد داده مي شود اما تا به حال كاري صورت نگرفته است،

براي وام قالي بافي درخواست دادم و با دوندگي هاي زياد وام دريافت كردم اينگونه حمايت ها به نفع بافنده و هنر فرش دستباف است.

رفيعي: چند سال پيش طرح حمايت از مشاغ خانگي و بحث بيمه مطرح شد و تعدادي از بافندگان فرش تحت پوشش بيمه قرار گرفتند،طرح خوبي بود به خصوص براي زنان خانه دار كه در خانه مشغول بافت قالي هستند اما اين طرح ديگر افراد جديد را زير پوشش بيمه قرار نمي دهد حمايتي كه در اين حوزه براي من انجام گرفته، بيمه قالي بافي بود و هنوز آن را پرداخت مي كنيم ولي در اين زمينه كمي سخت مي گيرند و بابت ديركرد در پرداخت بيمه هميشه استرس داريم چرا كه سريعاً براي قطع كردنش اقدام مي كنند

به نظرم شرايط بيمه براي قالي بافي بسيار سخت گيرانه است، بيمه تعدادي از قالي بافان را به دلايلي كه منطقي نبود قطع كردندبيمه من نيز مدتي قطع شد كه با تلاش زياد توانستم دوباره بيمه شوم و هميشه بابت ديرشدن در پرداخت بيمه استرس دارم كه نكند دوباره قطع شود.

علاوه بر بيمه، براي وام قالي بافي ثبت نام كردم و پس از دوندگي هاي بسيار زياد و صرف وقت فراوان، توانستم ١۵ ميليون تومان وام چهار درصد دريافت كنم.

*خريداران و مصرف كنندگان فرش چه كساني هستند؟

توكلي: فرش دستبافت روزگاري نه چندان دور يكي از منبع درآمد خانواده ها در منطقه نايين و شهرها و روستاهاي اطراف بود و خانواده هاي زيادي از اين طريق امرار معاش مي كردند چون عمده فرش دستبافت با كيفيت خوب، در جهان هم طرفداران زيادي داشت استفاده از رنگ هاي طبيعي با جلا و درخشش خود و پشم و كرك و ابريشم يك هنر ويژه اي بود كه صادرات خوبي داشت و براي خريداران داخلي هم يك كالاي با صرفه اقتصادي به جهت دوام وكيفيت و زيبايي محسوب مي شد و من بابت فروش فرشي كه مي بافتم سود خوبي بدست مي آوردم اما در شرايط كنوني صرفه اقتصادي چنداني ندارد.

اميني: توليدات فرش در كارگاه اين خصوصيت را دارد كه به صورت جفت، جفت فرش بافته مي شود و از طرفي هم استاد كار نظارت بيشتري بر روند كار دارد اما خريداران چنداني بواسطه تحريم وكاهش صادرات وجود ندارد مردم هم كه با اين اوضع اقتصادي توان خريد ندارند

در مواردي مشتري فرش، نقشه مورد نظر و ابعاد فرش را سفارش مي دهد كه در اينگونه موارد وسايل مورد نياز را تهيه و دستمزد بافت را مرحله به مرحله پرداخت مي كند و بافنده فقط دستمزد دريافت مي كند و با اتمام فرش كه در آن معمولا بايد با حداقل زمان ممكن فرش را تحويل دهند، سودي ندارد اما هنگامي كه خود بافنده سرمايه گذار است بعد از اتمام كار بسته به ابعاد و نوع نقشه بايد مشتري مناسب پيدا كند كه با توجه به موقعيت بازار سود متفاوتي كسب مي كند كه بهتر است در انتخاب نوع نقشه و طرح و رنگ زمينه فرش دقت كند كه بازار آن روز كدام طرح را بهتر مي پسندد و سود بيشتري داشته باشد.

رفيعي: من فرشم را بيشتر واسطه ها خريداري مي كنند و كمتر پيش مي آيد كهمصرف كننده از من خريد داشته باشد.

 

 


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۸ آذر ۱۴۰۱ساعت: ۰۶:۰۰:۴۹ توسط:ادمين موضوع:

پاييز و برگ ريزان گل و بوته هاي فرش دستباف

 به گزارش صاحب نيوز، هنر ايراني با آثار معماري كهن و صنايع دستي بي نظير در جهان حكايت از ذوق سرشار اين مردم دارد و در اين ميان فرش دستبافت ايران، هنري با تنوع در سبك هاي آن در دنيا شناخته شده است و در اين بين فرش بافت خطه كوير نايين، گل كاري بيابان هاي خشك را در ذهن خود با سرپنجه هاي پر مهرش گره در گره مي بافند و دامني از گل بوته پهن مي كند.

سال ها پيش صداي دفتين، كوبيدن قالي صداي توليد بود كه در هر خانه با صداي اميد در هم آميخته مي شد و باري از اقتصاد خانواده بر مي داشت؛ امروز اما چي بي رحمانه آن همه ظرافت مورد بي مهري قرار گرفته است و مسولان دست اندر كار دست روي دست گذاشته اند، تا به اجبار شاهد كنار گذاشتن و كمرنگ تر شدن آن هنر باشيم.

در اين رابطه صاحب نيوز با حضور فاطمه اميني سرپرست كارگاه قالي و بافنده، خانم طيبه رفيعي بافنده خانگي و خانم فاطمه توكلي بافنده خانگي ميز گردي برگذار كرده است كه در ادامه مي خوانيد:

بيشتر بخوانيد : قاليشويي در قنات كوثر

* نحوه آشنايي با اين هنر و حرفه چگونه بوده است؟

اميني: ما دار قالي در خانه داشتيم واز نوجواني و با اين هنر آشنا شده ام وحدود ۳۰ سال است در اين زمينه فعاليت دارم.

توكلي: من در سن خيلي كم، اين كار و هنر را فرا گرفتم از خانم همسايه كه خود از بهترين قالي بافان آن روز بود و از همان دوره همواره در خانه دار قالي داشتم و به ياد دارم وقتي استاد كار براي زدن دار قالي به خانه ما آمده بود با ديدن من ترديد داشت كه در اين سن كم مي توانم كار درست انجام دهم كه با ذوق و شوق و پشت كاري كه داشتم كارم مورد تاييد استاد قرار گرفت در كنار خانه داري و تربيت فرزندان به اين كار مشغول هستم و اين كار از نظر اقتصادي نقش زيادي در گذشته در زندگي من ايفا كرده است.

رفيعي: در اغلب خانه ها دار قالي، مونس و همدمي بود كه تار پودش با تار پود، رنج و شادي اهل خانه گره مي خورد و نقش ها و گل بوته هايش با خنده ها و شيطنت هاي كودكان شكل مي گرفت من از كودكي و قبل از 6 سالگي شروع به بافت قالي كردم، نحوه آشنايي من با اين هنر بواسطه آموزش من توسط همسايه ديوار به ديوار مادرم بود كه به جهت پر كردن اوقات فراغت به منزل وي رفته، قالي بافي را آموختم و مدتي پس از آموزش، در سن 7 سالگي به صورت كارمزدي براي وي كار مي كردم.

*ابزار كار در اين حرفه چيست؟

اميني: لوازم مورد نياز شامل كرك و پشم، نخ، و ابريشم و قيچي و دف، دار در ابعاد مختلف است و اين ابزار براي همه دارها جز نياز هاي اوليه است و داشتن يك محل و مكان با روشنايي و تهويه مناسب براي كارگاه امر ضروري است.

رفيعي: ابزار كارم شامل يك دار قالي چوبي قديمي، قلاب بافت، سيخ پودكشي، قيچي و شانه يا دفه فرش است تا چند سال پيش كه مادرم در قيد حيات بود با همديگر قالي مي بافتيم اما اكنون تنها مي بافم.

توكلي: وسايل اوليه مشترك است البته كيفيت ها مختلف است دار قالي من جز يكي از وسايل زندگي ماست و در همان محلي كه زندگي مي كنيم كنار اتاق با اين هنر خو گرفته ايم.

*ميزان استقبال از اين هنر چگونه است؟

فاطمه اميني: سالهاست در كارگاه نسبتا كوچك خود مشغول فعاليت هستم اغلب بافنده ها خانم هاي ميانسال هستند كه به صورت پاره وقت در كارگاه فعاليت دارند و كمتر زنان و دختران جوان از آن استقبال مي كنند، اين دسته از خانم ها در كنار هم براي سرگرمي و كسب درآمد به بافتن قالي مي پردازند حتي بافنده ۶۰ ساله هم براي امرار معاش خود جزء يكي از بافنده هاي كارگاه است.

فاطمه توكلي: در گذشته در بيشتر خانه ها يك دار قالي برپا بود و چون اغلب زنان در كنار امور خانداري و تربيت فرزندان اين كار را انجام مي دادند و براي بافت يك قالي محدوديت زماني هم نداشتند فشار چنداني به بافنده وارد نمي شد و در نهايت از در آمدي برخوردار بودند و حتي نوجوانان هم در كنار تحصيل مشاركت داشتند كه اين امر تقريبا رو به فراموشي رفته و با مشكلاتي نظير مستجر بودن خانواده و كوچك بودن خانه و يا اينكه سر و صداي ناشي از قالي بافي با دارهاي بزرگ ممكن است خوشايند همسايه نباشد و مشكلاتي است كه بعضي از بافنده هاي خانگي از اين كار صرف نظر مي كنند، در اين شرايط بافت تابلو فرش گزينه اي خوبي است كه علاقه مندان به اين هنر جايگزين كنند.

*درآمد و هزينه هاي آن چگونه است؟

اميني: هزينه زيادي براي يك دار قالي نياز است مواد اوليه قيمتي سر سام آور دارد و از طرفي قيمت فروش آن جواب گوي هزينه هاي آن نيست. كه در نهايت با توجه به تحريم ها و عدم صادرات سود چنداني نصيب بافنده نمي شود و اغلب بافندگان از اين كار منصرف شده اند و تعدادي هم از وسايل بي كيفيت استفاده مي كنند، قيمت ابريشم مرغوب با تقلبي تا سه برابر تفاوت قيمت دارد نخ و پشم مرغوب هم كه قيمت بالايي دارد كه بعضي بافندگان از ابريشم نا مرغوب و تقلبي و از نخ هاي باكيفيت پايين براي به صرفه بودن استفاده مي كنند و اين بزرگترين صدمه اي بود كه به فرش نايين وارد شد و مي شود.

توكلي: با اينكه هزينه اوليه زياد است و سود حاصل براي سرمايه گزاران در شرايط فعلي به صرفه نيست اما براي هنر و كار در منزل خوب است كه با نگاه هنري و سرگرمي ودر نهايت از سودي هم برخوردار مي شويم.

رفيعي: از آنجايي كه علاوه بر قالي بافي، مي بايست به امور منزل رسيدگي كرده و براي فرزندانم نيز مادري كنم آنگونه كه بايد و شايد از قالي بافي درآمد كسب نمي كنم.

هرگاه قالي تكميل شد به يكي از قالي فروشان كه چند سالي است با او كار مي كنم، فروخته و اينگونه كمك خرج خانه مي شوم قبلا كه مادرم بود بهتر و سريع تر قالي را تكميل مي كرديم.

*حمايت و نظارت بر كار بافندگان فرش دستبافت چگونه است؟
توكلي: توسعه صادرات در زمينه فرش دستبافت و تابلو فرش مي تواند اشتغال زايي در چند مورد، پرداختگر، چله كشي، قاب ساز و.. داشته باشد و شايسته است؛ مسئولان در اين امر تلاش كنند تا صادرات به وضع مطلوبي برسد؛ بيمه قالي بافان نيز يكي ديگر از حمايت هاست كه مي تواند با كم و كيف بهتر انجام شود.

اميني: هيچ نظارتي هم از جايي براي جلو گيري از بافت فرش با كيفيت پايين وجود ندارد و آوازه چهره جهاني فرش نايين با اين ناجوانمردي ها به مخاطره افتاده است و همچنين در جريان تحريم هاي بيشتري كه بوجود آمد وصادرات فرش را به ركود كشاند رونق اين كسب وكار هم تا حدود زيادي از اين بابت آسيب ديد و بازار داخلي هم به شرايط اقتصادي كه مردم دارنداستقبال چنداني ندارد

در مورد كار با كيفيت، چون انجام كار مرغوب و با كيفيت زمانبر و هزينه بيشتر مي برد و در نهايت هم بيشتر خريداران در بافت باكفيت از بافت باكيفيت پايين دقت نميكنند و قيمت يكساني پرداخت مي كنند، اين امر موجب بافت گره هاي باكيفت پايين شده است كه نامرغوبي فرش را در پي دارد.

احداث كارگاه هاي قالي بافي كوچك در محله هاي شهر اين ويژگي را دارد كه مسئله رفت و آمد آسان تر است نسبت به اينكه كارگاهي بزرگ فقط در يك منطقه شهر احداث شود چون اغلب زنان خانه دار شركت كنندگان در اين كار هستند و صرفه جويي در وقت بيشتر احساس مي شود و نزديك بودن به خانه برايشان خيلي مهم است.

چند سال گذشته طرح بيمه زنان قالي باف خانگي اجرا شد و كساني كه در خانه مشغول كار بودند با پرداخت مبلغي خود را بيمه كردند كه بعضي افراد به دليل ديركرد در پرداخت بيمه آن ها قطع شد و دوباره نتوانستند بيمه خود را ادامه دهند كه من هم يكي از همين افراد است و هر سال از طرف مسئولان مربوطه قول اجراي دوباره بيمه براي اين افراد داده مي شود اما تا به حال كاري صورت نگرفته است،

براي وام قالي بافي درخواست دادم و با دوندگي هاي زياد وام دريافت كردم اينگونه حمايت ها به نفع بافنده و هنر فرش دستباف است.

رفيعي: چند سال پيش طرح حمايت از مشاغ خانگي و بحث بيمه مطرح شد و تعدادي از بافندگان فرش تحت پوشش بيمه قرار گرفتند،طرح خوبي بود به خصوص براي زنان خانه دار كه در خانه مشغول بافت قالي هستند اما اين طرح ديگر افراد جديد را زير پوشش بيمه قرار نمي دهد حمايتي كه در اين حوزه براي من انجام گرفته، بيمه قالي بافي بود و هنوز آن را پرداخت مي كنيم ولي در اين زمينه كمي سخت مي گيرند و بابت ديركرد در پرداخت بيمه هميشه استرس داريم چرا كه سريعاً براي قطع كردنش اقدام مي كنند

به نظرم شرايط بيمه براي قالي بافي بسيار سخت گيرانه است، بيمه تعدادي از قالي بافان را به دلايلي كه منطقي نبود قطع كردندبيمه من نيز مدتي قطع شد كه با تلاش زياد توانستم دوباره بيمه شوم و هميشه بابت ديرشدن در پرداخت بيمه استرس دارم كه نكند دوباره قطع شود.

علاوه بر بيمه، براي وام قالي بافي ثبت نام كردم و پس از دوندگي هاي بسيار زياد و صرف وقت فراوان، توانستم ١۵ ميليون تومان وام چهار درصد دريافت كنم.

*خريداران و مصرف كنندگان فرش چه كساني هستند؟

توكلي: فرش دستبافت روزگاري نه چندان دور يكي از منبع درآمد خانواده ها در منطقه نايين و شهرها و روستاهاي اطراف بود و خانواده هاي زيادي از اين طريق امرار معاش مي كردند چون عمده فرش دستبافت با كيفيت خوب، در جهان هم طرفداران زيادي داشت استفاده از رنگ هاي طبيعي با جلا و درخشش خود و پشم و كرك و ابريشم يك هنر ويژه اي بود كه صادرات خوبي داشت و براي خريداران داخلي هم يك كالاي با صرفه اقتصادي به جهت دوام وكيفيت و زيبايي محسوب مي شد و من بابت فروش فرشي كه مي بافتم سود خوبي بدست مي آوردم اما در شرايط كنوني صرفه اقتصادي چنداني ندارد.

اميني: توليدات فرش در كارگاه اين خصوصيت را دارد كه به صورت جفت، جفت فرش بافته مي شود و از طرفي هم استاد كار نظارت بيشتري بر روند كار دارد اما خريداران چنداني بواسطه تحريم وكاهش صادرات وجود ندارد مردم هم كه با اين اوضع اقتصادي توان خريد ندارند

در مواردي مشتري فرش، نقشه مورد نظر و ابعاد فرش را سفارش مي دهد كه در اينگونه موارد وسايل مورد نياز را تهيه و دستمزد بافت را مرحله به مرحله پرداخت مي كند و بافنده فقط دستمزد دريافت مي كند و با اتمام فرش كه در آن معمولا بايد با حداقل زمان ممكن فرش را تحويل دهند، سودي ندارد اما هنگامي كه خود بافنده سرمايه گذار است بعد از اتمام كار بسته به ابعاد و نوع نقشه بايد مشتري مناسب پيدا كند كه با توجه به موقعيت بازار سود متفاوتي كسب مي كند كه بهتر است در انتخاب نوع نقشه و طرح و رنگ زمينه فرش دقت كند كه بازار آن روز كدام طرح را بهتر مي پسندد و سود بيشتري داشته باشد.

رفيعي: من فرشم را بيشتر واسطه ها خريداري مي كنند و كمتر پيش مي آيد كهمصرف كننده از من خريد داشته باشد.

 

 


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۸ آذر ۱۴۰۱ساعت: ۰۵:۵۳:۵۵ توسط:ادمين موضوع: